dimarts, 4 de gener del 2011

Simulació del moviment del mantell terrestre

Amb aquest muntatge els i les alumnes de 6è han fet la simulació de les corrents de convecció del magma del mantell terrestre.Aquest moviment es produeix per la dissipació de la calor generada pel nucli i es manifesta a l'exterior en forma de volcans, terratrèmols i moviment de les plaques tectòniques. Per tal de fer la simulació hem fet el muntatge que s'observa a la forografia de l'esquerra.

El fogonet simula el nucli terrestre.
La cera vermella simula el magma el mantell.
La sorra simula l'escorça.
L'aigua simula l'oceà.

Quan el fogonet ha estat escalfant durant uns minuts la cera, aquesta es comença a fondre.
S'observen moviments ascendents i descendents de la cera tal com succeix amb el magma del mantell de la Terra.
A la fotografia s'observa el lloc per on pujarà la cera. Aquest fenomen també passa realment: el magma s'obre pas per les escletxes i les zones més primes de l'escorça terrestre.

















Aquí es pot observar com la cera ha pujat simulant un volcà, com els que es poden trobar al fons dels oceans i que han originat illes volcàniques.













Aquesta és una de les formes que ha fet la cera un cop ha pujat per l'interior de l'aigua. És la simulació d'una ploma de magma com les que pugen pel mantell i s'obren pas a través de l'escorça. 

Aquestes plomes són l'origen dels volcans i de la separació dels continents mitjançant la creació d'escorça a les dorsals oceàniques.


1 comentari:

  1. Un experiment molt interessant i didàctic. Felicitats per la iniciativa!

    Oriol López

    ResponElimina